Vincent van de Ooievaar over stamgasten, jenever en het dorpsgevoel in de stad

Vincent van de Ooievaar over stamgasten, jenever en het dorpsgevoel in de stad

09-10-2025

Aan de rand van de Wallen, op de hoek van de Zeedijk, staat Proeflokaal de Ooievaar. Een kleine bruine kroeg, groot in sfeer en historie. Hier werkt Vincent al vijf jaar met zichtbaar plezier als kastelein.

Stamkroeg werd werkplek

“Het was mijn stamcafé,” vertelt Vincent. “Toen vroegen ze of ik tijd had om achter de bar te staan. Nou, dat had ik – en ik doe het nog steeds met veel plezier.”

Vier avonden per week staat hij er, samen met een klein team van kasteleins. “Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag,” somt hij op. “En op zaterdag zit ik hier gewoon als gast.”

Het publiek

De sfeer in Café De Ooievaar verandert met de klok. “Om drie uur komen de stamgasten binnen, een koffietje of theetje. Daarna al snel een biertje,” zegt Vincent. “Tegen vieren, vijven komen de mensen uit hun werk. En ’s avonds weer een heel ander publiek. Het blijft me verbazen.”

Opvallend: het café is geen toeristenmagneet, ondanks de locatie. “Misschien twintig, hooguit vijfentwintig procent,” schat Vincent. “En dat is prima. We willen geen schreeuwende vrijgezellenfeesten hierbinnen. Het moet wel gezellig blijven.”

De traditie van het eitje

Op de bar liggen altijd gekookte eieren, een eeuwenoude traditie. “Dat komt door Napoleon,” legt Vincent uit. “Hij bepaalde ooit dat er altijd eten moest zijn waar drank werd geschonken. Dus ja, een eitje is makkelijk.”

Elke ochtend worden er een stuk of twaalf gekookt. “Eentje per persoon, en voor mezelf eentje aan het eind van de ochtend,” zegt hij lachend.

Een buurt als een dorp

Hoewel het café midden in de stad ligt, voelt de buurt als een dorp. “Iedereen kent elkaar,” zegt Vincent. “Je helpt elkaar, praat bij, het is een grote familie. En ja, ook een beetje een roddeldorp: als je hier iemand zoent, weet iedereen het een kwartier later.”

Jenever, likeuren en geschiedenis

Achter de bar staan rijen flessen jenever en likeuren, afkomstig van een 200 jaar oud familiebedrijf. “Veel jongeren beginnen met jonge jenever,” zegt Vincent, “maar ik probeer ze altijd te overtuigen: oude jenever is veel lekkerder. Meer smaak.”

Aan de muren hangen foto’s en tekeningen van vroeger. Een van de stamgasten bracht zelfs een tekening mee waar zijn opa als jongetje op staat. “Die hangt hier nu ook,” vertelt Vincent trots.

Proeflokaal De Ooievaar

Café De Ooievaar is meer dan een café. Het is een plek waar geschiedenis, muziek en stamgasten samenkomen. Waar een gratis eitje, een accordeon en een glaasje jenever de basis zijn voor avonden vol verhalen.

Benieuwd naar nog meer leuke cafe’s in de buurt? neem een kijkje bij de Roode Laars!

Ook leuk om te lezen

Waar ben je naar op zoek?

Volg ons op

Heb je een vraag, opmerking of tip? Mail ons via:

Filter op zones (BIZ)

Filter op branches

Filter op thema